top of page

Φοιτητές ΔΠΜΣ Μοριακής Βιοϊατρικής - Έτος εισαγωγής 2023

AKALESTOS.jpg

Ο Χρήστος Ακάλεστος γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001. Αποφοίτησε από το Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) το 2023. Η πτυχιακή του διατριβή είχε τίτλο «Μεταγονιδιωματική μελέτη νοσημάτων του γαστρεντερικού συστήματος» και πραγματοποιήθηκε στο Τομέα Γενετικής και Βιοτεχνολογίας του τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ υπό την επίβλεψη της Καθ. Παναγούλας Κόλλια. Στο 3ο έτος των προπτυχιακών σπουδών του, μέσω CIVIS προγράμματος ανταλλαγής, μετακινήθηκε για ένα εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης  (SU). Επίσης, ως προπτυχιακός φοιτητής συμμετείχε στο 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο του AIDS ως Ομιλητής με το θέμα «Κύκλος ζωής και παθογένεια του HIV». Αφού αποφοίτησε, πραγματοποίησε μια 4-μηνη Erasmus+ πρακτική στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης (UCPH). Κατά την διάρκεια της Erasmus+ πρακτικής του συμμετείχε στο πρόγραμμα DACAPRO με το θέμα «Ασβέστιο γαλακτοκομικών για την προώθηση της επίδρασης των πρεβιοτικών στο έντερο» στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων του UCPH, υπό την επίβλεψη του Καθ. Dennis Sandris Nielsen. Αυτή την περίοδο, ο Χρήστος παρακολουθεί το Διεθνές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Μοριακή Βιοϊατρική, που διοργανώνεται από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΕ "Αλέξανδρος Φλέμιγκ".

BARELIER.jpg

Η Justine Barelier γεννήθηκε στο Istres, Γαλλία, το 2003. Απέκτησε το πτυχίο της στη Βιολογία από το Aix-Marseille Université (AMU) τον Ιούνιο του 2023. Λίγο μετά, ολοκλήρωσε ένα μήνα πρακτικής άσκησης με την Dr. Elsa Bazellières στην ομάδα της: "Evolution and Morphogenesis of Epitheliums", στο Institut de Biologie du Développement de Marseille (IBDM). Συμμετείχε ενεργά σε πειράματα που επικεντρώθηκαν στην ενθυλάκωση των επιθηλιακών κυττάρων σε αλγινικές υδρογέλες και έμαθε τα βασικά της κυτταρικής καλλιέργειας, της ανοσοχρώσης και της ομοεστιακής απεικόνισης. Στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές της στη σχολή μηχανικών Polytech Marseille. Κατά το τέταρτο έτος της, είχε την ευκαιρία να σπουδάσει στο εξωτερικό και εντάχθηκε στο πρώτο εξάμηνο του Διεθνούς Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Μοριακή Βιοϊατρική, που διοργανώνεται από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΕ "Αλέξανδρος Φλέμιγκ".

DIPLARI.jpg

Η Σοφία Διπλάρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001. Απέκτησε το πτυχίο της στη Βιοτεχνολογία από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) τον Σεπτέμβριο του 2024. Για την προπτυχιακή της διατριβή, «Ο ρόλος του συνδέτη πυρηνικού υποδοχέα NR5A2, DLPC, στη ρύθμιση της μεταγραφικός παράγοντας HIF-1α», πραγματοποίησε έρευνα στο Ίδρυμα Βιοϊατρικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Τμήμα Νευροβιολογίας, υπό την καθοδήγηση του Δρ Παναγιώτη Πολίτη (Ιούλιος 2023 - Σεπτέμβριος 2024). Κατά το τελευταίο της εξάμηνο πραγματοποίησε πρακτική άσκηση στο ίδιο τμήμα, υπό την επίβλεψη επίσης του Δρ Πολίτη. Εκεί απέκτησε τεχνογνωσία σε διάφορες εργαστηριακές τεχνικές νευροβιολογίας και μοριακής βιολογίας. Επιπλέον, πραγματοποίησε τρίμηνη πρακτική άσκηση στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, Τμήμα Μοριακής Νευροβιολογίας και Βλαστοκυττάρων (Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2022), υπό την επίβλεψη της Δρ Μαρίας Γαϊτάνου. Κατά τη διάρκεια αυτής της πρακτικής άσκησης, ερεύνησε την Παθολογία Tau αναλύοντας την έκφραση της πρωτεΐνης Dyrk1B σε ποντίκια. Επί του παρόντος, η Σοφία είναι εγγεγραμμένη το Διεθνές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Μοριακή Βιοϊατρική, που διοργανώνεται από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΕ "Αλέξανδρος Φλέμιγκ".

GATSI.jpg

Η Μένια Γκάτση γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1999. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2023. Διεξήγαγε την πτυχιακή της εργασία με τίτλο “Μελέτη της αλληλεπίδρασης μεταξύ του αντιϋπερτασικού φαρμάκου Ιρβεσαρτάνη με τις λιπιδικές διπλοστιβάδες και τα συστήματα μεταφοράς με φασματοσκοπία NMR” υπό την επίβλεψη του καθηγητή Θωμά Μαυρομούστακου στο εργαστήριο Οργανικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το Διεθνές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Μοριακή Βιοϊατρική, που διοργανώνεται από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΕ "Αλέξανδρος Φλέμιγκ".

GEORGILAKI.jpg

Η Κωνσταντίνα Γεωργιλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα, Ελλάδα το 2000. Αποφοίτησε από το Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) το 2024. Η διπλωματική της εργασία με τίτλο «Προσομοίωση αναστολής προπάλμου στη Drosophila Melanogaster και η χρήση της ως πρωτοφαινότυπος της σχιζοφρένειας» ολοκληρώθηκε στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ» υπό την επίβλεψη του Δρ. Ευθύμιου Σκουλάκη και σε συνεργασία με τον καθηγητή Δρ. Σπύρο Ευθυμιόπουλο, καθηγητή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το κύριο πεδίο ενδιαφέροντός της επικεντρώνεται στις νευροεπιστήμες, ειδικά στη γνωστική λειτουργία συμπεριφορά , καθώς και στη βιοπληροφορική, που αφορούν νευροεκφυλιστικές και ψυχιατρικές διαταραχές. Το ενδιαφέρον αυτό την οδήγησε να συμμετάσχει σε διάφορα συνέδρια και εργαστήρια σχετικά με τη νευροβιολογία και τη μοριακή βάση των ασθενειών. Η Κωνσταντίνα παρακολουθεί επί του παρόντος το Διεθνές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Μοριακή Βιοϊατρική, που διοργανώνεται από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΕ "Αλέξανδρος Φλέμιγκ".

GIANNOUSA.jpg

Η Θεοδώρα Γιαννουσά γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000. Απέκτησε το πτυχίο της (Integrated Master’s degree) από το Τμήμα Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) το 2023. Ως προπτυχιακή φοιτήτρια, πραγματοποίησε δίμηνη πρακτική άσκηση μέσω του προγράμματος Erasmus+ στο Institute of Human Genetics της Γαλλίας, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Σοφίας Κοσσίδα, όπου ήρθε σε επαφή με την ανοσογενετική. Επιπλέον, η Θεοδώρα πραγματοποίησε δίμηνη πρακτική άσκηση στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών (ΕΚΕΒΕ) "Αλέξανδρος Φλέμιγκ", υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Ελένης Ντούνη, όπου εκπόνησε και τη διπλωματική εργασία της με τίτλο «Μελέτη της επίδρασης της πρωτεΐνης RANKL στη φωσφορυλίωση πρωτεϊνών σε κύτταρα καρκίνου του μαστού» σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γενετικής του ΓΠΑ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είχε την ευκαιρία να εξοικειωθεί με διάφορες μοριακές τεχνικές και βιοπληροφορικά εργαλεία προκειμένου να διερευνήσει πώς η πρωτεΐνη RANKL  τροποποιεί τα επίπεδα φωσφορυλίωσης των πρωτεϊνών που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού και να εντοπίσει τα σχετικά ανώμαλα σηματοδοτικά μονοπάτια. Η Θεοδώρα παρακολουθεί σήμερα το Διεθνές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Μοριακή Βιοϊατρική, που διοργανώνεται από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΕ "Αλέξανδρος Φλέμιγκ".

KATIFORI.jpg

Η Αναστασία Κατηφόρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001. Αποφοίτησε από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εκπόνησε την πτυχιακή της εργασία με τίτλο “Διερεύνηση της δράσης των ανδρογόνων μέσω μεμβρανικών υποδοχέων στα ουδετερόφιλα – Αλληλεπίδραση με καρκινικά κύτταρα” υπό την εποπτεία της Καθηγήτριας Μαρίας Ελένης Κάμπα στο Εργαστήριο Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της πτυχιακής της εργασίας, εκπαιδεύτηκε σε κυτταρικές τεχνικές και εισήχθη στον τομέα της έρευνας για τον καρκίνο. Η Αναστασία παρακολουθεί το Διεθνές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Μοριακή Βιοϊατρική, που διοργανώνεται από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΕ "Αλέξανδρος Φλέμιγκ".

KATSAOUNI.jpg

Η Ευαγγελία (Εύη) Κατσαούνη γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000. Αποφοίτησε από το τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) το 2024, έχοντας επιλέξει την κατεύθυνση της Μοριακής Βιολογίας, Γενετικής και Βιοτεχνολογίας. Πραγματοποίησε την διπλωματική της εργασία, με τίτλο “Ανάπτυξη συστήματος αυτόματου ταξινομικού προσδιορισμού νηματωδών” στον τομέα Οικολογίας υπό την επίβλεψη του καθηγητή Σ. Σγαρδέλη. Θέλοντας να διευρύνει τις γνώσεις της πάνω στα λοιμώδη νοσήματα, πραγματοποίησε πρακτική άσκηση στο Εργαστήριο Μοριακής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής υπό την επίβλεψη του καθηγητή Α. Μπελούκα. Εκεί, εφάρμοσε μοριακές μεθόδους για την γονοτύπηση του HIV και την ανίχνευση μεταλλάξεων και πραγματοποίησε εργασία με τίτλο «Ανάπτυξη in-house πρωτοκόλλου για την μοριακή ανίχνευση Ηπατίτιδας Ε σε δείγματα ατόμων που ζουν με HIV». Η Ευαγγελία σήμερα παρακολουθεί το Διεθνές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Μοριακή Βιοϊατρική, που διοργανώνεται από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΕ "Αλέξανδρος Φλέμιγκ".

KLIMI.jpg

Η Αναστασία Κλήμη γεννήθηκε στην Πάτρα το 2000. Αποφοίτησε από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών το 2022. Ως προπτυχιακή φοιτήτρια εκπόνησε τη διατριβή της με τίτλο «Μελέτη της επίδρασης των κατασταλτικών κυτοκινών στα Τ-λεμφοκύτταρα Πολλαπλασιασμός» στο Ινστιτούτο Κυτταρικών Θεραπειών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, υπό την επίβλεψη του Καθ. Αλέξανδρου Σπυριδονίδη. Επιπλέον, ολοκλήρωσε μια δίμηνη πρακτική στο Εργαστήριο Μοριακής Διαγνωστικής, BIOLAN AE, όπου πραγματοποίησε διάφορες αναλύσεις αίματος, ορού, πλάσματος και ούρων με τη χρήση αυτόματων αναλυτών. Μετά την αποφοίτησή της, η Αναστασία πραγματοποίησε 3μηνη πρακτική άσκηση στο Erasmus+ στο Τμήμα Φυσιολογίας, Εργαστήριο Μοριακής Ογκολογίας του Centro de Investigaciones en Medicina Molecular y Enfermedades Crónicas (CIMUS), University of Santiago de Compostela (USC), Galicia, Ισπανία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συνέβαλε σε ένα έργο με στόχο τον χαρακτηρισμό νέων μορίων που αναστέλλουν τη βασική αλληλεπίδραση που σχετίζεται με τον καρκίνο μεταξύ PARP1 και E2F1. Ως μέρος του έργου, συμμετείχε στον βιολογικό έλεγχο μιας βιβλιοθήκης ενώσεων και εκπαιδεύτηκε σε μοντέλα βασισμένα σε καρκινικά οργανοειδή που αναπτύχθηκαν με χρήση βιοαντιδραστήρα. Με γνώμονα το ενδιαφέρον της για τη βιοϊατρική, εντάχθηκε στο Διεθνές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Μοριακή Βιοϊατρική, που διοργανώνεται από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΕ "Αλέξανδρος Φλέμιγκ".

KYRIAKIDIS.jpg

Ο Νικόλαος (Νίκος) Κυριακίδης γεννήθηκε στη Δράμα το 2001. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) το 2023. Ως προπτυχιακός φοιτητής εκπόνησε τη διατριβή του στον τομέα της Genetics in Diseases, με τίτλο «Μελέτη της γενετικής παραλλαγής του γονιδίου CHRNA1 που κωδικοποιεί την υπομονάδα α του νικοτινικού υποδοχέα ακετυλοχολίνης σε Έλληνες μυασθένειες». Το έργο αυτό πραγματοποιήθηκε στο ΔΠΘ σε συνεργασία με το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών και το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (Αθήνα), υπό την επίβλεψη της Επίκουρης Καθηγήτριας Μαριάνθης Γεωργίτση. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του πραγματοποίησε δίμηνη πρακτική άσκηση σε διαφορετικά εργαστήρια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Ο Νίκος έχει ολοκληρώσει και τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ως βοηθός στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του 216 Κινητού Στρατού Χειρουργικού Νοσοκομείου. Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του διαδρομής, ανέπτυξε έντονο ενδιαφέρον για τη μοριακή βάση των ανθρώπινων ασθενειών και τις προσεγγίσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Ο Νίκος παρακολουθεί σήμερα το Διεθνές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Μοριακή Βιοϊατρική, που διοργανώνεται από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΕ "Αλέξανδρος Φλέμιγκ".

KYRIAKOPOULOU.jpg

Η Κλειώ Κυριακοπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα, Ελλάδα το 2002. Απέκτησε το πτυχίο της στη Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το 2024. Ως προπτυχιακή φοιτήτρια, εξειδικεύτηκε στη Μοριακή Βιολογία και Βιοτεχνολογία. Εκπόνησε την πτυχιακή της εργασία, με τίτλο «Διερεύνηση του ρόλου της ενεργοποίησης του μονοπατιού ROCK/Myosin II στην απελευθέρωση και πρόσληψη εξωκυτταρικών κυστιδίων που προέρχονται από όγκους μετά από χημειοθεραπεία» στο «Εργαστήριο Μετάστασης του Καρκίνου και Ανοσίας» στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπό την εποπτεία της Επίκουρης Καθηγήτριας Ιωάννας Κεκλίκογλου. Κατά τη διάρκεια της πτυχιακής της εργασίας, η Κλειώ απέκτησε πολύτιμες γνώσεις και εμπειρία σε διάφορες εργαστηριακές τεχνικές, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν σε κυτταρικές καλλιέργειες, θεραπείες με χρήση χημειοθεραπευτικών και άλλων φαρμάκων, καθώς και την απομόνωση εξωκυτταρικών κυστιδίων. Το ενδιαφέρον της για προηγμένες φαρμακευτικές θεραπείες την ώθησε να συμμετάσχει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2024 στο Διεθνές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Μοριακή Βιοϊατρική, που διοργανώνεται από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΕ "Αλέξανδρος Φλέμιγκ".

LAMARI.jpg

Η Ευθυμία Λαμάρη γεννήθηκε στη Λάρισα, Ελλάδα, το 2000. Αποφοίτησε από τη Σχολή Φαρμακευτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) το 2024. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους των σπουδών της, εκπόνησε τη διπλωματική της εργασία με θέμα τo ρόλο της RNA Στοιχειοθεσίας στη Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία, υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή Κωνσταντίνου Ξανθόπουλου από το Τμήμα Φαρμακογνωσίας και Φαρμακολογίας του ΑΠΘ. Η έρευνά της επικεντρώθηκε στη δημιουργία και τον χαρακτηρισμό κυτταρικών σειρών MEC1/MEC2 με αποσιώπηση των γονιδίων ADAR1 και ADAR1p150, χρησιμοποιώντας το “εργαλείο γονιδιακής τροποποίησης” CRISPR/Cas9. Μετά την αποφοίτησή της, πραγματοποίησε τετράμηνη πρακτική άσκηση στο SciLifeLab του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη, Σουηδία. Εκεί, η εργασία της εστίασε στη μελέτη της αναστολής της Πολυμεράσης I από την χημειοθεραπευτική ουσία Ακτινομυκίνη D σε κυτταρικές σειρές καρκίνου του μαστού, ενώ παράλληλα εξασκήθηκε σε βασικές μεθόδους βιοπληροφορικής με σκοπό την ανάλυση διαφορικής γονιδιακής έκφρασης. Το 2024, η Ευθυμία εγγράφηκε στο Διεθνές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Μοριακή Βιοϊατρική, που διοργανώνεται από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΕ "Αλέξανδρος Φλέμιγκ".

LAOUTARIS.jpg

Ο Δημήτρης Λαουτάρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 2002. Αποφοίτησε από το Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) το 2024. Ως προπτυχιακός φοιτητής, εκπόνησε την διπλωματική του εργασία με τίτλο «Διερεύνηση της μεταβολικής λειτουργίας των ρυθμιστικών Τ κυττάρων σε συμπαγείς όγκους» υπό την επίβλεψη της Δρ. Θέμις Αλισσάφη και του Δρ. Χρήστου Κοντού στο Laboratory of Immune Regulation στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ). Επίσης, ολοκλήρωσε δίμηνη πρακτική άσκηση στο ίδιο εργαστήριο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είχε την ευκαιρία να εξοικειωθεί με διάφορους τομείς της ανοσολογίας, με μοριακές τεχνικές, καθώς και με εργαλεία βιοπληροφορικής. Ο Δημήτρης παρακολουθεί επί του παρόντος το Διεθνές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Μοριακή Βιοϊατρική, που διοργανώνεται από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΕ "Αλέξανδρος Φλέμιγκ".

MENEXIS.jpg

Ο Γεώργιος Μενεξής γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001. Απέκτησε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ, Καναδά, αποφοιτώντας από το Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στη Σχολή Ιατρικής και Επιστημών Υγείας. Ενώ η διατριβή δεν ήταν τυπική απαίτηση του προπτυχιακού του πτυχίου, ο Γεώργιος εργάστηκε με συνέπεια σε διάφορες εργαστηριακές τεχνικές και μεθοδολογίες καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματός του. Επιδιώκοντας να επεκτείνει τις γνώσεις και τις δεξιότητές του για να ανταποκριθεί στις εξελισσόμενες απαιτήσεις της σύγχρονης βιολογίας, αποκτώντας την ικανότητα αποτελεσματικής επικοινωνίας σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον και πραγματοποιώντας ανεξάρτητη έρευνα, ο Γεώργιος έχει εγγραφεί στο Διεθνές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Μοριακή Βιοϊατρική, που διοργανώνεται από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΕ "Αλέξανδρος Φλέμιγκ".

MERI.jpg

Η Δήμητρα Μέρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 2002. Αποφοίτησε από το τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) το 2024. Κατά το 3ο έτος των προπτυχιακών σπουδών της, η Δήμητρα εκπόνησε την πτυχιακή της εργασία με τίτλο «Διερεύνηση του ρόλου γονιδίων κατά την ανάπτυξη χημειοαντοχής σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα», στο εργαστήριο της ερευνητικής ομάδας «Μοριακής-Κυτταρικής Γήρανσης και Καρκινογένεσης» του τμήματος Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής του ΕΚΠΑ υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Ιωάννη Τρουγκάκου. Η έρευνα της επικεντρώθηκε στη μελέτη του δικτύου πρωτεόστασης κατά την ανάπτυξη χημειοαντοχής σε καρκινικές κυτταρικές σειρές οστεοσαρκώματος, διαφορετικού γενετικού υποβάθρου στη δοξορουβικίνη. Κατά τη διάρκεια της πτυχιακής της, εκπαιδεύτηκε σε τεχνικές κυτταροκαλλιέργειας και τεχνικές μοριακής βιολογίας. Αυτή την περίοδο, η Δήμητρα παρακολουθεί το Διεθνές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Μοριακή Βιοϊατρική, που διοργανώνεται από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΕ "Αλέξανδρος Φλέμιγκ".

PANAGIOTAKI.jpg

Η Εμμανουέλα Παναγιωτάκη γεννήθηκε στην Κρήτη το 2001. Αποφοίτησε από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (UoC) το 2024. Ως προπτυχιακή φοιτήτρια πραγματοποίησε τη διπλωματική της διατριβή «Μελέτη της δράσης ενός νέου συνθετικού αναλόγου GnRH συνδεδεμένου στη μιτοξαντρόνη στον καρκίνο του μαστού» στο εργαστήριο Κλινικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής υπό την επίβλεψη της καθ. Μαρίας Βενιχάκη και του Καθ. Γεώργιου Ζάχου. Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών της σπουδών, εντάχθηκε επίσης στην ομάδα iGEM UniCrete 2023 ως βασικό μέλος του Wet Lab και επικεφαλής του τμήματος ασφάλειας για τον διαγωνισμό iGEM. Η ομάδα κέρδισε ένα ασημένιο μετάλλιο για τη δημιουργία ενός βιοαισθητήρα χωρίς κύτταρα για την ανίχνευση της δελταμεθρίνης σε διαφορετικά υγρά δείγματα. Αυτή την περίοδο, η Εμμανουέλα παρακολουθεί το Διεθνές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Μοριακή Βιοϊατρική, που διοργανώνεται από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΕ "Αλέξανδρος Φλέμιγκ".

ROUSSAS.jpg

Ο Νικόλαος (Νίκος) Ρούσσας γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001. Απέκτησε το πτυχίο του από το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Αλεξανδρούπολη (ΔΠΘ) το 2023. Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών, εντάχθηκε στο Εργαστήριο Μοριακής Ρύθμισης & Ανάπτυξης Διαγνωστικής Τεχνολογίας του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής, όπου είχε την ευκαιρία να εξοικειωθεί με βασικές τεχνικές μοριακής βιολογίας, ιδιαίτερα τη μοριακή κλωνοποίηση και τη βιοχημεία. Εκπόνησε τη διατριβή του στο Εργαστήριο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων με τίτλο «Interplay between Chaperone Mediated Autophagy and a-synuclein in in vivo models» υπό την επίβλεψη του καθηγητή Λεωνίδα Στεφανή στο Ίδρυμα Βιοϊατρικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ). Εκεί μελέτησε τα αποτελέσματα της συνδυασμένης υπερέκφρασης της α-συνουκλεΐνης και της υπορρύθμισης του LAMP2A που σχετίζεται με τη νόσο του Πάρκινσον, όπου απέκτησε ισχυρές γνώσεις σε τεχνικές ανοσοφθορισμού, ανοσοκυτταροχημείας και ανάλυσης εικόνας. Με γνώμονα τις πρωτοποριακές ανακαλύψεις στις βιοϊατρικές επιστήμες και την έντονη επιθυμία να εμβαθύνει την κατανόησή του για τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από την παθογένεια της νόσου και την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών στρατηγικών, ο Νίκος αποφάσισε να συμμετάσχει στο Διεθνές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Μοριακή Βιοϊατρική, που διοργανώνεται από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΕ "Αλέξανδρος Φλέμιγκ".

ŠAFEK.jpg

Η Alicia Šafek γεννήθηκε στο Ρουζόμπεροκ της Σλοβακίας το 2000. Τον Ιούνιο του 2023, απέκτησε το Πτυχίο της στη Βιοϊατρική και Φαρμακευτική Βιοτεχνολογία στο IMC Fachhochschule Krems, στην Αυστρία. Ως προπτυχιακή φοιτήτρια, πραγματοποίησε 7μηνη πρακτική άσκηση που συνδέθηκε με την Πτυχιακή της Εργασία στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στον Γούβες, Ηρακλείου, Κρήτης, Ελλάδα. Εκεί εργάστηκε στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών, στο Εργαστήριο Θαλάσσιας Μικροβιολογίας, υπό την επίβλεψη του Δρ. Παντελή Καθάριου. Το θέμα της πτυχιακής της εργασίας έφερε τον τίτλο «Χαρακτηρισμός, Εκπαίδευση και Γονιδιωματική Ανάλυση του λ3, ενός Νέου Βακτηριοφάγου που Μολύνει τον Vibrio tubiashii». Μετά την απόκτηση του πτυχίου της, η Αλίσια εργάστηκε σε εργαστήριο ρουτίνας για αναλύσεις αίματος, στο τμήμα Μοριακής Βιολογίας στο Λιντς της Αυστρίας. Εκεί εκτελούσε γενετικές εξετάσεις για τη Δυσανεξία στη Λακτόζη, την Αιμοχρωμάτωση, τη Θρομβοφιλία Παράγοντα V Leiden ή τη μετάλλαξη JAK2. Η Αλίσια παρακολουθεί αυτή τη στιγμή το Διεθνές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Μοριακή Βιοϊατρική, που διοργανώνεται από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΕ "Αλέξανδρος Φλέμιγκ".

SCHOINA.jpg

Η Σοφία (Σόφη) Σχοινά γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000. Αποφοίτησε με άριστα από τη Σχολή Εφαρμοσμένης Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2023, αποκτώντας ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου στη Βιοτεχνολογία. Ως προπτυχιακή φοιτήτρια, πραγματοποίησε δίμηνη πρακτική άσκηση στο εργαστήριο Κλινικής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Επιπλέον, πραγματοποίησε δίμηνη πρακτική άσκηση στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών (ΕΚΕΒΕ) "Αλέξανδρος Φλεμιγκ" υπό την επίβλεψη της καθ. Ελένης Ντούνη, όπου και εκπόνησε τη διατριβή της με τίτλο «Μελέτη της επίδρασης της πρωτεΐνης RANKL σε κύτταρα καρκίνου του μαστού μέσω πρωτεομικής ανάλυσης». Μετά την αποφοίτησή της, εργάστηκε ως Βιοϊατρικός Επιστήμονας για έξι μήνες στο εργαστήριο Κλινικής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, όπου συνέβαλε στην καθημερινή επιτήρηση πολυανθεκτικών παθογόνων που σχετίζονται με νοσοκομειακές λοιμώξεις και συμμετείχε σε δύο πολυκεντρικές κλινικές μελέτες. Πρόθυμη να αποκτήσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να αντιμετωπίσει καινοτόμα σύγχρονα ιατρικά προβλήματα, η Σόφη έχει εγγραφεί στο Διεθνές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Μοριακή Βιοϊατρική, που διοργανώνεται από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΕ "Αλέξανδρος Φλέμιγκ".

TOULIOU.jpg

Η Ελένη (Έλενα) Τούλιου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2002. Αποφοίτησε από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών το 2024. Ως προπτυχιακή φοιτήτρια εκπόνησε τη διπλωματική της εργασία με τίτλο «Μελέτη της μεταβολής της έκφρασης του PTPN2 γονιδίου σε CD4+ T λεμφοκύτταρα υγιών ατόμων και ασθενών με ψωρίαση» στο εργαστήριο Γενετικής του Πανεπιστημίου Πατρών υπό την επίβλεψη του καθηγητή κου. Ιωάννη Βασιλόπουλου. Επιπλέον, πραγματοποίησε δίμηνη πρακτική άσκηση στο διαγνωστικό παθολογοανατομικό εργαστήριο Istolab, αποκτώντας σημαντική εργαστηριακή εμπειρία. Το 2019, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα εντατικό σεμινάριο, διάρκειας 1,5 μήνα, στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, με τίτλο "Contagion: Infectious Agents and Emerging Diseases". Η Έλενα επί του παρόντος παρακολουθεί το Διεθνές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Μοριακή Βιοϊατρική, που διοργανώνεται από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΕ "Αλέξανδρος Φλέμιγκ".

TSAMADIA.jpg

Η Ελένη Τσαμαδιά γεννήθηκε στη Λαμία το 2001. Το 2024 αποφοίτησε από το Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Εκπόνησε τη διπλωματική της εργασία με τίτλο «Αλληλεπιδράσεις του κ-οπιοειδούς υποδοχέα με τη σπινοφιλίνη και την κοφιλίνη» στο Εργαστήριο Κυτταρικής Σηματοδότησης και Μοριακής Φαρμακολογίας, στο Ινστιτούτο Βιοεπιστημών και Εφαρμογών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», υπό την επίβλεψη της Δρ Ηρώς Γεωργούση. Κατά τη διάρκεια του τρίτου έτους των σπουδών της, η Ελένη συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus+, οπότε και για ένα εξάμηνο παρακολούθησε μαθήματα στο Τμήμα Βιολογίας του Julius-Maximilians Universität Würzburg στη Γερμανία. Έχει πραγματοποίησει επίσης δίμηνη πρακτική άσκηση στη Μονάδα Νευρογενετικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου, υπό την επίβλεψη της Δρ Γεωργίας Καραδήμα, όπου και εξοικειώθηκε με διάφορες τεχνικές μοριακής γενετικής.  Αυτή την περίοδο, η Ελένη παρακολουθεί Διεθνές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Μοριακή Βιοϊατρική, που διοργανώνεται από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΕ "Αλέξανδρος Φλέμιγκ".

bottom of page